Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Φτιάξε σπιτική πλαστελίνη και δημιουργήστε με τα παιδιά!



Ναι, αυτή τη γνωστή πλαστελίνη που τα παιδιά τρελαίνονται για αυτή, τώρα μπορείς να τη φτιάξεις μόνη σου ή καλύτερα μαζί με τα παιδιά σου, σπίτι σας! Θα το καταευχαριστηθείτε! Βρήκα και έκανα αυτή την πανεύκολη συνταγή και είμαι ενθουσιασμένη γιατί το αποτέλεσμα είναι τέλειο!

Πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε τι θα χρειαστείς:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κούπα αλάτι

1 ½ κούπα βραστό νερό

2 κουταλιές της σούπας λάδι

Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας κρεμόριο ή αλλιώς ξυνό (Cream of Tartar).Θα το βρεις στα μπαχαρικά στο σούπερ μάρκετ, όλες οι μάρκες έχουν, είναι άσπρη σκόνη που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, (το μικρό σακουλάκι κοστίζει μόλις 0,69 λεπτά) δεν είναι απαραίτητο αλλά βοηθάει πραγματικά πολύ στο να γίνει ελαστική η πλαστελίνη μας.

Φτιάξ’το:

Πρόσθεσε το αλεύρι, το αλάτι και το κρεμόριο σε ένα μπολ

Πρόσθεσε το λάδι, το χρώμα (αν θες να κάνεις μόνο ένα χρώμα) και το βραστό νερό σε ένα γυάλινο δοχείο, ανακάτεψε τα καλά και πρόσθεσέ τα στα υπόλοιπα υλικά

Θα πρέπει να βιαστείς σε αυτή τη φάση γιατί το νερό πρέπει να μπει στα στεγνά υλικά καυτό. Κράτα τα παιδιά μακριά από αυτή τη διαδικασία.

Ανακάτεψε τα καλά με κουτάλι (για να μην καείς) μέχρι να ενωθούν και να μοιάζει με ζύμη.

Μόλις ανακατευτούν καλά και κρυώσει λίγο άρχισε να ζυμώνεις με τα χέρια. Μετά βάλε τη ζύμη στο πάγκο.

Αν θες τώρα μπορείς να χωρίσεις τη ζύμη σε 3 μπάλες και να βάλεις διαφορετικό χρώμα σε κάθε μια. 4 σταγόνες περίπου αρκούν.



Βάλε λαδόκολλα στον πάγκο και ζύμωσε εκεί για να μη κολλήσει και να μη λερώσουν τα χρώματα

Όσο περισσότερο ζυμώνεται το μίγμα τόσο πιο απαλό και γυαλιστερό γίνεται και αυτό είναι που θέλουμε. Ζύμωσε και ξαναζύμωσε, γύμνασε τα χέρια σου μέχρι να έχει μορφή Playdough και όχι ζύμης.

Αν η ζύμη είναι κολλώδης πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχει μια απαλή υφή



Έτοιμο! Ώρα να παίξετε! Να το αποθηκεύσεις σε βαζάκια ή αεροστεγές δοχεία και τάπερ για να μην παίρνει αέρα και θα κρατήσει για μήνες!



Αν είναι πολύ υγρό/κολλώδες πρόσθεσε αλεύρι. Αν είναι πολύ στεγνό/ ξηρό πρόσθεσε λίγο νερό. Παίξε με τη συνταγή μέχρι να πετύχει. Εμένα χρειάστηκε λίγο νεράκι παραπάνω, όμως δεν έριξα επιπλέον νερό κατευθείαν στη ζύμη. Έβρεχα τα χέρια μου και έπλαθα μέχρι να το «πιεί» όλο και να μην κάνει τα «σπασίματα» της κλασσικής ζύμης. Στο τέλος έμοιαζε όντως με Playdough!

Συμβουλές:

Όσο περισσότερο το ζυμώνεις τόσο καλύτερο γίνεται

Επειδή η συνταγή έχει καυτό νερό, απομάκρυνε τα παιδιά για να μην έχετε κάποιο ατύχημα

Αν αργήσεις να ρίξεις το υγρό μέσα στα στερεά και το νερό δεν είναι πια καυτό, δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα στην πλαστελίνη, γιατί χωρίς καυτό νερό δεν θα διαλυθεί καλά το αλάτι και δεν θα ενωθούν σωστά τα υλικά. Ακολούθησε σωστά τη συνταγή με τη σειρά. Ετοίμασε πρώτα τα στεγνά υλικά και μετά τα υγρά.

Πειραματίσου ελεύθερα, πρόσθεσε αν θες μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, βανίλια ακόμα και glitter.

Δύο μήνες μετά οι πλαστελίνες μου είναι ακόμα καλύτερες από ότι ήταν στην αρχή. Τις έχω πάντα μέσα στο τάπερ κλεισμένες για να μη παίρνουν αέρα και ξηραίνονται όπως άλλωστε και οι πλαστελίνες του εμπορίου. Ο Mini Me παίζει και χαίρεται απίστευτα με αυτές και εγώ δεν αγχώνομαι καθόλου όταν τις βάλει λίγο στο στόμα. Έχω καταλήξει. Δεν ξαναγοράζω πλαστελίνες εμπορίου!

Αν ακολουθήσεις πιστά τη συνταγή είναι σίγουρη επιτυχία!

Καλή επιτυχία και καλά πλαστελινοπαιχνίδια!

Όποια το προσπαθήσει θέλουμε οπωσδήποτε φωτογραφίες!!!!!!

Ενημέρωση: Χαιρόμαστε πολύ που η σπιτική πλαστελίνη μπήκε στα σπίτια σας και το διασκεδάζετε με τα μικρά σας. Έχουμε τα πρώτα ντοκουμέντα με φωτογραφίες απο πλαστελίνη που φτιάχτηκε με τη συνταγή που σας προτείναμε και έγινε τέλεια.

Οι μικρές πλαστελίνες με τα διάφορα χρώματα είναι καλλιτεχνήματα της μικρής Έλενας. Μπράβο Έλενα (και μαμά Μαρία φυσικά)!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου