Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Μικροί χώροι, ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΥΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για διακοσμηση σαλονιου
Έχετε μικρό σπίτι αλλά μεγάλη διακοσμητική καρδία; Κάθε τετραγωνικό εκατοστό μετράει; Θέλετε να κάνετε τον χώρο σας να μεγαλοδείχνει; Τότε είστε στην σωστή σελίδα! Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και αποκτήστε ένα μικρό σπίτι με μεγάλο στυλ.



Χρώμα: Ψυχρό ανοιχτόχρωμο για να μεγαλώνει οπτικά ο χώρος. Έντονο σε πάρα πολύ μικρούς χώρους για δυνατό στυλ
Έπιπλα: Ένα μεγαλύτερο είναι προτιμότερο από πολλά μικρότερα. Λιτές γραμμές. Διαφάνειες. Θέση. Πολυχρηστικότητα.
Νέα ύψη: Σκεφτείτε κατακόρυφα & κάντε έναν μικρό χώρο μεγαλύτερο, δίνοντας έμφαση στο ύψος
Διακοσμητικά στοιχεία: Καθρέπτες & επιφάνειες που αντανακλούν το φως.
Φωτισμός: Φως, φως και ξανά φως

Χρώμα


Ένας τρόπος να κάνετε τον χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος είναι το χρώμα. Προτιμήστε ψυχρές ανοιχτόχρωμές αποχρώσεις για τους τοίχους αλλά και τα κουφώματα (πόρτες, παράθυρα) ώστε να μην δημιουργούνται οπτικά κοψίματα στο βλέμμα. Το κόλπο είναι να κρύψετε όσον το δυνατόν περισσότερο μία πόρτα ή το κούφωμα ενός παραθύρου προκειμένου το μάτι να μην σταματά πάνω στο διαφορετικό χρώμα του ξύλου και σπάει η επιφάνεια σε κομμάτια. Ο χώρος από μόνος του, λόγω μεγέθους, είναι ζεστός & φιλόξενος, οπότε η επιλογή ενός ψυχρού χρώματος για τους τοίχους δεν θα επηρεάσει την ζεστή αίσθηση του δωματίου. Ζεστά χρώματα μπορούν να εισαχθούν με την μορφή διακοσμητικών στοιχείων.









Αν πάλι ο χώρος παραείναι μικρός, π.χ. ένα WC ή ένα μπάνιο, μπορείτε να περάσετε στο αντίθετο άκρο και να δώσετε στους τοίχους ένα έντονο ακόμα και βαθύ χρώμα. Στις περιπτώσεις όπου οι διαστάσεις είναι πολύ μικρές, το μάτι δεν μπορεί να ξεγελαστεί εύκολα, οπότε για να εκμεταλευτείτε τον χώρο στο μάξιμουμ, τολμήστε να δώσετε την αίσθηση του έντονου στο δωμάτιο, έτσι ώστε το κέντρο της προσοχής να είναι το στυλ και όχι το μέγεθος.




Έπιπλα


Σχήμα & Τύποι



Προτιμήστε έπιπλα με πόδια, που αφήνουν να φαίνεται το δάπεδο του δωματίου και δεν είναι τόσο βαριά οπτικά. Οπτικό βάρος προσθέτουν και τα πολύ σκουρόχρωμα υφάσματα ή τα περίπλοκα σχέδια, οπότε και κρατήστε τα σε ουδέτερους ανοιχτόχρωμους τόνους.


Το ίδιο ισχύει και για τα τραπέζια και βοηθητικά τραπεζάκια. Επιλέξτε ένα με επιφάνεια τζαμιού που επιτρέπει στο βλέμμα να το διαπεράσει και να δει κάτω και πέρα από αυτό. Εναλλακτικά, προτιμήστε τραπέζια σαλονιού φτιαγμένα εξ'ολοκλήρου από διαφανές υλικό, τα οποία είναι πρακτικά αόρατα και με μηδενικό οπτικό βάρος.










Μέγεθος


Σχετικά με το μέγεθος των επίπλων, στο σύμπαν της διακόσμησης υπάρχουν δύο "αντίπαλες" ομάδες. Η μία που υποστηρίζει πως το μέγεθος τους θα πρέπει να είναι μικρό και η άλλη που πιστεύει πως ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί σε έναν μικρό χώρο.
Η λύση μπορεί να βρεθεί κάπου στην μέση. Ένας μικρός καναπές μπορεί να αφήνει περισσότερο χώρο σε ένα δωμάτιο, αλλά συχνά η έλλειψη αρκετών θέσεων που παρέχει, μάς αναγκάζει να προσθέτουμε στον χώρο και άλλα καθίσματα, με αποτέλεσμα στο τέλος να έχουμε ένα παραφορτωμένο δωμάτιο.
Προτιμήστε έναν καναπέ,τον μεγαλύτερο που μπορεί να χωρέσει στο δώματιο χωρίς να εμποδίζει την κυκλοφορία και επιλέξτε λιτές γραμμές, χωρίς βαριά ή με καθόλου μπράτσα και περίτεχνες πλάτες. Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα μεγαλύτερο κομμάτι παρά μικρά και πολλά, τα οποία βαρύνουν τον χώρο, συμβάλλουν στην οπτική ακαταστασία (επομένως και τον μικραίνουν περαιτέρω) και συχνά εμποδίζουν την φυσική κυκλοφορία σε ένα δωμάτιο.






Αν πάλι ο χώρος είναι ένα μικρό στούντιο ή γκαρσονιέρα, μία λύση είναι η χρήση σαιζ-λονγκ έναντι του παραδοσιακού καναπέ.


Θέση επίπλων

Αν η φυσική κυκλοφορία του χώρου το επιτρέπει, μην κολλάτε τα έπιπλα κόντρα στον τοίχο αλλά αντιθέτως τοποθετήστε τα προς το κέντρο, δημιουργώντας την αίσθηση του βάθους και επομένως αυξάνοντας την αίσθηση του μεγέθους.


Την ίδια αίσθηση βάθους, μπορείτε να την πετύχετε μετακινώντας τον καναπέ λίγο πιο μπροστά από τον τοίχο και τοποθετώντας ανάμεσα στον τοίχο και τον καναπέ ένα στενό έπιπλο (κονσόλα ή και ένα απλό ράφι με ψεύτικα πόδια) στο ύψος της πλάτης του καναπέ, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για διακοσμητικά αντικείμενα, αμπαζούρ κτλ.


Πολυχρηστικότητα


Σε έναν μικρό χώρο, η πολυχρηστικότητα των αντικειμένων είναι σημαντική καθώς τα λιγότερα τετραγωνικά μέτρα δεν επιτρέπουν για ξεχωριστές λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Επιλέξτε έπιπλα που σας επιτρέπουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές χρήσεις στο δωμάτιο που βρίσκονται. Ένα ταμπουρέ μπορεί να είναι και τραπεζάκι σαλονιού με έναν δίσκο επάνω για να ακουμπάτε τα αντικείμενα και έξτρα κάθισμα όταν έχετε κόσμο. Στην κρεβατοκάμαρα, αν το φάρδος του δωματίου το επιτρέπει, μία συρταριέρα μπορεί κάλλιστα να γίνει κομοδίνο, παρέχοντας σας ταυτόχρονα και τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο για κοσμήματα, εσώρουχα, μπλουζάκια κτλ. Κοντά στην είσοδο του σπιτιού, ένα ταμπουρέ με αποθηκευτικό χώρο, μπορεί να μετατραπεί σε παπουτσοθήκη, ή ένα μπαούλο στο σαλόνι, να κρατά τα παιχνίδια των παιδιών τακτοποιημενα και να είναι και τραπέζι μέσης.








Τέλος, προσέξτε τον χώρο του καταστήματος που βρίσκονται τα έπιπλα όταν αγοράζετε. Το ίδιο σε μέγεθος έπιπλο, φαίνεται αλλιώς σε ένα κατάστημα 500τμ και αλλιώς στο σαλόνι μας.


Ύψος


Αν ο χώρος σας χάνει σε πόντους φάρδους, κάντε τον να δείχνει πιο μεγάλος προσθέτοντας πόντους σε ύψος. Και επειδή, αυτό το κόλπο δεν σημαίνει πως παίρνετε μία βαριοπούλα και αρχίζετε να κατεδαφίζετε το ταβάνι σας/το δάπεδο του από πάνω σας, σκεφτείτε "γεωμετρικά". Η αντίληψη που έχουμε για έναν χώρο, έχει να κάνει με όλες τις διαστάσεις του, με άλλα λόγια τον όγκο του, ήτοι Πλάτος*Μήκος*Ύψος. Στη διακόσμηση όμως, συχνά ξεχνάμε να εκμεταλευτούμε ή να παίξουμε παραπάνω με μία διάσταση: το ύψος. Μεγαλώνοντας οπτικά το ύψος σε ένα χώρο, δημιουργούμε αυτομάτως και την αίσθηση ενός μεγαλύτερου δωματίου.
Ένας εύκολος τρόπος να αυξήσουμε οπτικά το ύψος είναι οι κουρτίνες. Συνήθως κρεμάμε τις κουρτίνες λίγο πιο πάνω από το κούφωμα. του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας. Όχι όμως και σε αυτή την περίπτωση. Κρεμώντας τις κουρτίνες όσο πιο ψηλά γίνεται- σχεδόν δίπλα στο ταβάνι- αναγκάζουμε το βλέμα να κινηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του ύψους. Η εν λόγω τεχνική γίνεται ακόμα πιο έντονη αν επιλέξουμε κουρτίνες με κάθετες ρίγες.






Το ίδιο ισχύει και με τους πίνακες και τα έργα τέχνης. Διαλέγοντας στενόμακρα κάδρα και κρεμώντας τα λίγο πιο ψηλά από το κανονικό και πάλι αναγκάζουμε το βλέμα να κινηθεί προς το ταβάνι, δίνοντας την εντύπωση ενός πιο ψηλού δωματίου.



Διακοσμητικά στοιχεία


Ο καλύτερος σύμμαχος στην διακόσμηση μικρών χώρων είναι οι καθρέπτες. Τα οφέλη τους, διπλά: δίνουν αφενός την αίσθηση διπλασσιασμού του χώρου και αφετέρος αντανακλούν το φως κάνοντας το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.Ειδικά αν τοποθετηθούν σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με την πηγή φυσικού φωτός, λειτουργούν και ως ένα δεύτερο παράθυρο.
Ξεχάστε την παραδοσιακή χρήση ενός μικρού καθρέπτη που κρέμονταν σε ένα τοίχο και σκεφτείτε "μεγάλα" (θινκ μπιγκ που λεν οι άγγλοι).





Η χρήση όμως των καθρεπτών, δεν σταματά στον παραδοσιακό συνδυασμό καθρέπτης+κάδρο. Επιλέξτε έπιπλα με επιφάνειες καθρέπτη για το ίδιο αποτέλεσμα συν την πρακτική χρηστικότητά τους. (Σημ. Επειδή εις την Ελληνικήν επικράτεια τέτοια έπιπλα μάλλον σπανίζουν και τα ελάχιστα που υπάρχουν απαιτούν μερικούς μισθούς+αφαγία, σκεφτείτε το "φτιάχτο μόνος σου")



Το μόνο που χρειάζεται να προσέχει κανείς με τους καθρέπτες γενικότερα είναι το τι αντικατοπτρίζουν. Π.χ. ένας καθρέπτης απέναντι από έναν τοίχο δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Προσπαθήστε να τους τοποθετήσετε κάπου όπου και θα αντανακλούν το φυσικό φώς και θα δείχνουν ένα όμορφο κομμάτι του δωματίου.


Πέραν από τους καθρέπτες όμως, υπάρχουν και άλλα ύλικα που αντανακλούν το φως και τον περιβάλλοντα χώρο, δίνοντας την ψευδαίσθηση του αντικατοπτρισμού και επομένως του παραπάνω χώρου. Inox βάζα, επάργυροι και ανοξείδωτοι δίσκοι, γυαλιστερές μεταλικές λάμπες, όλα μπορούν να συμβάλλουν στην οπτική ενός χώρου.Και ας μην ξεχνάμε και το γυαλί που επιτρέπει στο βλέμμα να ταξιδεύει πίσω από αυτό, δημιουργώντας την αίσθηση του βάθους, χωρίς όμως οπτικό βάρος.







Φωτισμός


Για το τέλος, σάς κράτησα το καλύτερο δωρεάν κόλπο για να μοιάζει μεγαλύτερο ο χώρος σας, τουλάχιστον κατά την διάρκεια της ημέρας, το φυσικό φώς. Αφήστε το άπλετο μέσα στον χώρο και μην επιλέγετε βαριά υφάσματα για τις κουρτίνες που το εμποδίζουν. Ο φωτισμός είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης και στην ηλιόλουστη χώρα μας είναι κρίμα να μην το χρησιμοποιούμε υπέρ μας. "Φημολογείται" πως ακόμα και μαύρους να βάψεις τους τοίχους σε ένα μεγάλο ηλιόλουστο δωμάτιο, θα φαίνεται όμορφο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου