Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Έρευνα: η θετικότητα στο χώρο εργασίας παράγει θετικά αποτελέσματα;










Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, μία νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ δείχνει ότι μπορεί να είναι καλό να αισθάνεστε άσχημα στη δουλειά, από το να έχετε μια καλή αίσθηση στο χώρο εργασίας σας που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές. Η κοινή παραδοχή ότι η θετικότητα στο χώρο εργασίας παράγει θετικά αποτελέσματα, ενώ τα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα, είναι ένα θέμα προς επανεξέταση.


Σε ειδικό τεύχος που δημοσιεύθηκε στο Human Relations, ο Δρ Dirk Lindebaum από το Management School, μαζί με τον καθηγητή Peter Jordan, ανέπτυξε μια νέα γραμμή μελέτης, για την περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου των συναισθημάτων στο χώρο εργασίας.

Θυμός

Για παράδειγμα, ο θυμός δεν οδηγεί πάντα σε αρνητικά αποτελέσματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια δύναμη για το καλό ενεργώντας κατά των αδικιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θυμός μπορεί να θεωρηθεί μια θετική δύναμη, αν υποκινείται από τυχόν παραβιάσεις των ηθικών προτύπων. Ένας εργαζόμενος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εκφράσει την οργή εποικοδομητικά μετά από ένα περιστατικό άδικης μεταχείρισης προς ένα άλλο συνάδελφό του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο θυμός μπορεί να είναι χρήσιμος για την αποτροπή πράξεων αδικίας στο μέλλον. Επίσης, μια θετική στάση στο χώρο εργασίας, αντί να οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και επιπολαιότητα.

Η αρνητικότητα μπορεί να επηρεάζει καλύτερα μια ομάδα, οδηγώντας σε λιγότερες συναινέσεις και, ως εκ τούτου μεγαλύτερες συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Θετικά αποτελέσματα


Ο Δρ Lindebaum δήλωσε: Τα ευρήματα από τις μελέτες που δημοσιεύονται στην Ειδική Έκδοση θέτουν προς αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη γνώμη ότι στο χώρο εργασίας τα θετικά συναισθήματα δημιουργούν ή προκαλούν ένα θετικό αποτέλεσμα, και το αντίστροφο. Οι θετικές και αρνητικές δυναμικές επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον και μπορεί να έχουν πρακτικές εφαρμογές στο χώρο εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου