Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Μπουγέλωμα για… καλό σκοπό!









Τις τελευταίες ημέρες ένα καινούργιο φαινόμενο έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δημοσιεύουν βίντεο στα οποία αδειάζουν έναν κουβά με παγωμένο νερό στο κεφάλι τους. Η «επιδημία» με την ψυχρολουσία που έχει εξαπλωθεί έχει καλό σκοπό αφού πρόκειται για μια καμπάνια που στόχο έχει τη συγκέντρωση χρημάτων για την Αμυατροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή Νόσος του Λου Γκέριγκ (ALS). Η καμπάνια ονομάζετε «Ice Bucket Challenge», ή αλλιώς, η πρόκληση του παγωμένου κουβά και μέχρι στιγμής είδαμε να συμμετέχουν σε αυτήν πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ποδοσφαιριστές, φίλοι και γείτονες!

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ.

Το ALS Ice Bucket Challenge Cyprus είναι μια εκδήλωση για την προώθηση της ενημέρωσης του κοινού γύρω από την ανίατη ασθένεια που ονομάζεται (Αμυατροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) καθώς και τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην επιστημονική έρευνα για την ανεύρεση θεραπείας της ασθένειας. Η εκδήλωση αυτή αλληλεγγύης ξεκίνησε από την Αμερική και διαδίδεται με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Το TELETHON με επίσημη ανακοίνωση του τόνισε πως στηρίζει διαχρονικά τους στόχους αυτούς. Μέσω της δραστηριότητας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, στηρίζει οικονομικά τόσο την επιστημονική έρευνα για το ALS όσο και τους πάσχοντες από την συγκεκριμένη ασθένεια σε παραϊατρικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ.

Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος στην καμπάνια αυτή, φτάνει να έχει το κουράγιο να μπουγελωθεί με ένα κουβά από νερό με παγάκια. Όταν το ολοκληρώσει θα πρέπει να προκαλέσει άλλα τρία άτομα επιλογής του τα οποία θα πρέπει να μπουγελωθούν και αυτά μέσα σε 24 ώρες. Αν κάποιος αρνηθεί την πρόσκληση για μπουγέλωμα, πρέπει να καταβάλει το ποσό των 50 ευρώ σαν εισφορά στο TELETHON. Επιδεικνύεται ωστόσο η εισφορά χρημάτων για τον σκοπό και σε περιπτώσεις θετικής ανταπόκρισης. Οι κανόνες αναφέρουν πως κάθε μπουγέλωμα πρέπει να οπτικογραφείται και να αναρτάται στο internet. Μπορεί κανείς να καταθέσει την εισφορά του στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς, Τράπεζα Κύπρου : 0130 – 05 – 095454-00, Λαϊκή Τράπεζα: 001 – 31 – 061704, Ελληνική Τράπεζα: 139 – 11 – 037765 – 00, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα: 4001851 – 8, Alpha Bank: 202 – 281 – 009622 – 6, USB Bank: 142 – 8 – 0000645 – 60019, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) 522 -587721 – 9 και Piraeus Bank: 000000012289. Εισφορές μπορούν επίσης να γίνουν, στέλνοντας μήνυμα sms στον αριθμό 7060 και γράφοντας με Αγγλικούς χαρακτήρες Telethon 3 για εισφορές 3 ευρώ και Telethon 5 για εισφορές 5 ευρώ.

ΔΙΑΣΗΜΑ... ΜΠΟΥΓΕΛΩΜΑΤΑ.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά ονόματα που δέχτηκαν την πρόκληση για μπουγέλωμα συγκαταλέγεται και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Έχοντας κάνει το καθήκον του, ο Μπους, προκάλεσε τον Μπιλ Κλίντον να συμμετέχει στην πρόκληση. Ο μπασκετμπολίστας ΛεΜπρόν Τζέιμς μπουγελώθηκε προκαλώντας τον Ομπάμα, μια πρόκληση την οποία ωστόσο ο Πρόεδρος της Αμερικής αρνήθηκε. Ανάμεσα στους γνωστότερους ποδοσφαιριστές του κόσμου που δέχτηκαν την πρόκληση είναι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Λιονέλ Μέσι, ο Ζεράρ Πικέ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νεϊμάρ και ο Μουρίνιο. Άλλα διάσημα ονόματα που μπουγελώθηκαν είναι ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Μπιλ Γκέιτς, η κολομβιανή τραγουδίστρια Shakira, η παρουσίαστρια Όπρα Γουίνφρεϊ, η εκκεντρική τραγουδίστρια Lady Gaga, το γνωστό μοντέλο Ζιζέλ, η Jennifer Lopez, o νεαρός καλλιτέχνης Justin Bieber ο οποίος μάλιστα μπουγελώθηκε 2 φορές, η γνωστή ηθοποιός Τζέσικα Άλμπα και πολλοί άλλοι! Ανάμεσα στους δεκάδες Κύπριους που μπουγελώθηκαν προσφέροντας παράλληλα την εισφορά τους, συγκαταλέγεται ο ηθοποιός Κωστάκης Κωνσταντίνου, ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Τσουρούλης και ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, ο οποίος με τη σειρά του ''προκάλεσε'' τον δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη, τον Αντιπρόεδρο του ΚΟΤ Κώστα Κουμή και τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Αντρέα Γεωργίου.

Λίγα λόγια για την ασθένεια ALS

Το ALS είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια που προσβάλει τα κινητικά νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό. Οι αιτίες της νόσου παραμένουν άγνωστες στις περισσότερες περιπτώσεις. Η ασθένεια εμφανίζεται με ατροφία μυών και αδυναμία στα χέρια ή/και στα πόδια και σταδιακά επεκτείνεται σε όλους τους εκούσιους μύες του σώματος και οδηγεί σε προοδευτική παράλυση καθώς και δυσκολία στην ομιλία, στην κατάποση ή ακόμη και στην αναπνοή. Μέσος όρος επιβίωσης μετά τη εμφάνιση της νόσου είναι 3-5 χρόνια. Οι ασθενείς με ALS στην Κύπρο είναι μέλη του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και η ιατρική τους φροντίδα πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Η διάγνωση της ALS, κυρίως βασίζεται στα συμπτώματα και σημεία που ένας γιατρός παρατηρεί στον ασθενή και σε μια σειρά από ελέγχους για τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών. Για να διαγνωστεί κάποιες με ALS, πρέπει να παρουσιάσει συμπτώματα και σημεία καταστροφής των άνω και κάτω νεύρων κίνησης που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλες αιτίες. Η διάγνωση πρέπει να γίνει από νευρολόγο και βασίζεται στη κλινική εικόνα και σε διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Πρέπει ταυτόχρονα να αποκλεισθούν άλλες αιτίες όπως κινητικές νευροπάθειες ή μυοπάθειες. Παρά τις έντονες προσπάθειες σε ερευνητικό επίπεδο δεν έχει βρεθεί ακόμα αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια των κινητικών νευρώνων και η κλινική αντιμετώπιση της παραμένει συμπτωματική. Λόγω της φύσεως της ασθένειας είναι αναγκαία η παρακολούθηση και φροντίδα του ασθενούς από πολυθεματική ομάδα με επικεφαλής έμπειρο νευρολόγο. Η ομάδα αυτή πρέπει να περιλαμβάνει φυσιοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, διαιτολόγο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, πνευμονολόγο, και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Σε όλα τα στάδια της ασθένειας είναι σημαντική η στήριξη του ασθενούς καθώς και των οικείων προσώπων από ψυχολόγο. Τα διάφορα κοινωνικά, εργασιακά, και οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν με μια τέτοια ασθένεια μπορούν να αντιμετωπισθούν με την καθοδήγηση ενός κοινωνικού λειτουργού.


http://www.cyprusnews.eu/alitheia/2404496-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%E2%80%A6-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%8C.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου