Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ?


Ανακύκλωση: περισσότεροι Έλληνες ανακυκλώνουν στον Μπλε Κάδο έστω μια φορά το μήνα


Μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα να βρίσκεται στην ουρά της κατάταξης των χωρών-μελών της ΕΕ ως προς τη διάδοση της ανακύκλωσης ωστόσο το παρήγορο είναι
ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την ανακύκλωση, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF Ελλάς «Καλύτερη Ζωή»που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανακυκλώνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα το 86% των Ελλήνων έναντι 58% το 2007.

Από την άλλη πλευρά το ποσοστό όσων ανακυκλώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση δεν ξεπερνάει το 58%. Την ίδια ώρα, ένα ποσοστό 13% των Ελλήνων δεν έχει ανακυκλώσει ούτε μια φορά το μήνα –και δεν γνωρίζει τι είναι η ανακύκλωση-, ενώ το 1% των πολιτών που ρωτήθηκαν απάντησε ότι δεν υπάρχει κάδος ανακύκλωσης στην περιοχή που ζουν.

Όσον αφορά στα υλικά που ανακυκλώνουν οι Έλληνες η έρευνα έδειξε πως το 90% είναι χαρτιά, το 64% πλαστικές συσκευές. Ακολουθούν τα μέταλλα (ποσοστό 49%), τα γυαλιά (ποσοστό 49%), οι μπαταρίες (ποσοστό 44%). Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό όσων τον τελευταίο μήνα ανακύκλωσαν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές φθάνοντας μόλις το 13%.

Η πλειονότητα των πολιτών που δεν ανακύκλωσαν τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν έτυχε να πετάξουν κάτι (ποσοστό 53%) ενώ υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν ανακύκλωσαν επειδή θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο (ποσοστό 11%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2010 κάθε Έλληνας προκάλεσε κατά μέσο όρο457 κιλά οικιακών αποβλήτων. Το 2001 ο μέσος όρος ήταν 416 κιλά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την ανακύκλωση του 50% των οικιακών κι άλλων παρόμοιων αποβλήτων έως το 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, ο στόχος είναι εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί αφού σήμερα ανακυκλώνεται μόλις το 20% των οικιακών απορριμμάτων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης το 81% των οικιακών αποβλήτων καταλήγει σε χωματερές, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι σχεδόν μηδενικό.

«Οι λανθασμένοι πολιτικοί χειρισμοί στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κύριους παράγοντες που η ανακύκλωση στην Ελλάδα δεν έχει αποδώσει», επισημαίνει ο υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς, Αχιλλέας Πληθάρας.

«Οφείλουμε όμως και εμείς ως πολίτες να συνειδητοποιήσουμε ότι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης δεν είναι κάτι που μας επιβάλλεται, αλλά μια προσπάθεια που οφείλουμε να δώσουμε ώστε να κερδίσει η εθνική οικονομία, το περιβάλλον, η δημόσια υγεία αλλά και εμείς οι ίδιοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου