Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Λεμονογλυκάκι






Υλικά

Για τη βάση

1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ φλυτζανιού ζάχαρη άχνη και λίγη ακόμα για το σερβίρισμα

1 βανίλια

Μια πρέζα αλάτι

½ φλυτζανιού (115γρ) βούτυρο



Για την κρέμα λεμονιού

2 αυγά

1 κρόκος αυγού

¾ φλυτζανιού καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ φλυτζανιού φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

1 κ.σ. ξίσμα λεμονιού






Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175°C στον αέρα.


Για να φτιάξουμε τη βάση, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο, το οποίο έχουμε φροντίσει να μείνει εκτός ψυγείου για μισή ώρα.


Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ή με ένα πηρούνι ώσπου να γίνει «ψιχουλιαστή». Μοιάζει με αυτή που φτιάξαμε για τη Μηλόπιτα Ψιχουλιαστή. Βρέχουμε λίγο τα χέρια μας και στρώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διάστασης περίπου 20x20cm πιέζοντάς την ελαφρώς. Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου για 20 λεπτά.


Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιου. Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά σε ένα μπωλ και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και το αλεύρι. Αν δεν έχουμε καστανή ζάχαρη, μπορούμε να βάλουμε 1 φλυτζάνι άσπρη. Όταν το μίγμα μας ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμα το χτύπημα. Προσθέτουμε την κρέμα πάνω από την προψημένη βάση και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.


Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει πολύ καλά κι έπειτα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια. Ταιριάζει άψογα με το απογευματινό μας καφεδάκι!




Καλή επιτυχία!

http://www.cookwithme.gr/#!Λεμονογλυκάκι/c1sbz/38146CBC-E026-4F75-9048-DCC6E00D491E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου