Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τα 10 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου! [φωτο]


Η χωρητικότητα και η ικανότητα ενός λιμανιού μετριέται μα την μονάδα TEU (Twenty-foot Equivalent Units). Με βάση την μονάδα αυτή, έχουμε βαθμολογήσει τα 10 μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο!
Η πλειοψηφία αυτών, βρίσκετε φυσικά στην τεράστια χώρα εξαγωγών που λέγεται ΚΙΝΑ!

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η λίστα μπορεί να αλλάζει συνεχώς, λόγω το ότι τα λιμάνια μεγαλώνουν και εξελίσσονται με ιλιγγιώδης ρυθμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες τις εποχής.

10. Busan (Νότια Κορέα): Το λιμάνι του Busan λέγεται επίσης και Pusan. Είναι το δέκατο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Naktong, και είναι πολύ σημαντική πύλη μεταξύ Ευρασίας και Ειρωνικού ωκεανού.


9. Hong Kong (Κίνα)
: Βρισκόμενο στην ένατη θέση της λίστας, το Hong Kong, είναι φυσικό λιμάνι το οποίο βρίσκεται στη νότια Κινεζική θάλασσα. Το λιμάνι παίζει τεράστια σημασία στην οικονομία του Hong Kong. Ο 2010 έγινε διακίνηση 23.7 εκ. TEUs!


8. Qinhuangdao Port (Κίνα): Το Qinhuangdao λειτουργεί εδώ και τρείς δεκαετίες και είναι γνωστό στη χώρα για την μεταφορά άνθρακα μέσα σε αυτήν. Στατιστικώς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι φόρτωσης άνθρακα στον κόσμο!


7. Qingdao (Κίνα): Εβρισκόμενο στην κίτρινη θάλασσα , στην χερσόνησο Shandong το Qingdao είναι το έβδομο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο, το οποίο όμως έχει να ‘’αντιμετωπίσει’’ την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Είναι φυσικό λιμάνι και υπολογίζετε ότι εξυπηρετεί 450 λιμάνια σε 130 χώρες!


6. Guangzhou (Κίνα): Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στη νότια Κίνα το οποίο συνδέεται με 300 λιμάνια σε 100 χώρες.


5. Tianjin (Κίνα): Βρίσκετε στον ποταμό Haihe και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στο κόσμο. Το λιμάνι συνδέεται με 400 λιμάνια από 200 χώρες!


4. Rotterdam (Ολλανδία)
: Η Ευρώπη βρίσκει εκπρόσωπο στη λίστα αυτή στο τεράστιο λιμάνι του Rotterdam! Αν υπήρχε άλλωστε κάποιο αυτό δεν θα μπορούσε να μην ήταν το Rotterdam. Να πούμε ότι το λιμάνι του Rotterdam ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο για 42 ολόκληρα χρόνια (1962 – 2004).


3. Singapore (Σιγκαπούρη): Μια χώρα-Διαμετακομιστικό κέντρο σαν τη Σιγκαπούρη δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από αυτήν τη λίστα. Το λιμάνι και η δραστηριότητες του είναι ένα από τους σημαντικότερους λόγους της ισχυρής οικονομίας της χώρας. Το λιμάνι της Σιγκαπούρης συνδέεται τουλάχιστον με 600 λιμάνια σε 100 χώρες!


2. Ningbo-Zhoushan (Κίνα): Είναι δύο λιμάνια, το Ningbo και το Zhoushan τα οποία συνεργάζονται σαν κοινοπραξία από το 2006. Υπό κατασκευή είναι ακόμα 5 ντόκοι οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2014.


1. Shanghai (Κίνα): Έχοντας συνολικά 5 σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και περνώντας από εκεί περίπου 29 εκ. TEU, το λιμάνι της Shanghai είναι το μεγαλύτερο στο κόσμο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου