Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: Μια ελληνική βιβλιοθήκη παγκόσμιο πρότυπο

Αποτέλεσμα εικόνας για βιβλιοθηκη βεροιασ

Σύνταξη: Θεοδώρα Σαρίδου
Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η Βιβλιοθήκη μιας μικρής ελληνικής πόλης αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο. Και όμως, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας κάνει πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους!

Με αιχμή τη χρήση των νέων τεχνολογιών και με συνεχείς συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα, καταφέρνει να αποτελεί σημείο αναφοράς για ανθρώπους όλων των ηλικιών και των μορφωτικών επιπέδων. Το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση 2010» (ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων) που της απονεμήθηκε τον Αύγουστο του 2010 από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation την ξεχώρισε ανάμεσα σε 250 υποψηφιότητες παγκοσμίως και της έδωσε την υλική και ηθική ώθηση να συνεχίσει το δρόμο προς την κορυφή.

Στοιχεία ταυτότητας

Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1952 ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Εξυπηρετεί το κοινό μέσω του κεντρικού της κτηρίου στο κέντρο της πόλης, του παραρτήματος και των δύο κινητών βιβλιοθηκών της που επισκέπτονται περισσότερα από 50 δανειστικά κέντρα σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 100.000 τόμους βιβλίων, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Οι χρήστες, μάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έρευνα στον κατάλογο και μέσω του διαδικτύου, καθώς οι μισοί περίπου τίτλοι είναι καταχωρημένοι σε ηλεκτρονική μορφή. Στη συλλογή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, βιβλία και περιοδικά σε γλώσσες εκτός της ελληνικής, για την εξυπηρέτηση των μεταναστών που ζουν στην περιοχή και την ομαλότερη ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, ενώ πρόσφατα αποκτήθηκαν 60 βιβλία σε μορφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης.

Οι νέες τεχνολογίες στο χώρο της Βιβλιοθήκης


Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών

Στο κτήριο της Βιβλιοθήκης, υπάρχουν συνολικά 22 ηλεκτρονικοί υπολογιστές για το κοινό από τους οποίους οι δύο εξυπηρετούν άτομα με αναπηρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τεχνολογικό εμπλουτισμό του παιδικού τμήματος. «Οι Οθόνες αφής για ζωγραφική, οι προβολές, οι παρουσιάσεις παραμυθιών και οι παιχνιδο-μηχανές ξετρελαίνουν τους νεαρούς επισκέπτες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιώργος Μπίκας, υπεύθυνος τεχνολογίας της Βιβλιοθήκης. Την ίδια στιγμή, τα «Μαγικά Κουτιά» βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μιας και περιλαμβάνουν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας, εσοχές μουσικής ακρόασης και παραμυθιών, βιβλία και χώρο για εργαστήρια και εφαρμογές νέων τεχνολογιών. Έτσι, σε καθημερινή βάση, δεκάδες παιδιά έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά με την καθοδήγηση παιδαγωγών που τα μυούν στην ανάγνωση, τη ζωγραφική και το παιχνίδι.

Η διαδικτυακή παρουσία

Η πρώτη ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε το 1997. Σήμερα αποτελεί κόμβο που συνδέει τους χρήστες με το blog και το wiki της Βιβλιοθήκης, με τη συλλογή ψηφιακών ταινιών, τα podcasts και τα vidcasts, καθώς και με το ψηφιακό αποθετήριο «Μέδουσα», το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έχουν ψηφιοποιηθεί 16.200.000 σελίδες που αντιστοιχούν σε 41.444 τίτλους βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, χαρτών, εγγράφων και χειρογράφων. Καθημερινές είναι οι ενημερώσεις και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί, δηλαδή στο facebook, το twitter και το flickr, το οποίο ο κύριος Μπίκας φροντίζει να εφοδιάζει με χιλιάδες φωτογραφίες των εκδηλώσεων που γίνονται εντός και εκτός των εγκαταστάσεών της Βιβλιοθήκης. Στο υπόγειο του κτηρίου βρίσκονται οι servers που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης και αγοράστηκαν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στον έναν από αυτούς φιλοξενούνται περίπου 70 ιστοσελίδες φορέων και πολιτιστικών σωματείων που δημιουργήθηκαν και συντηρούνται δωρεάν από την ίδια τη Βιβλιοθήκη.


Ενήλικες παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής

Δράσεις και δραστηριότητες

Η δημιουργική διάθεση του διευθυντή της, κ. Γιάννη Τροχόπουλου, και του προσωπικού της φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ. Μέσω της δράσης AccessIT και σε συνεργασία με το τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου παρέχονται δωρεάν ηλεκτρονικά μαθήματα για τη δημιουργία ψηφιακών συλλογών και τη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, ενώ με το πρόγραμμα Future Library επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός εύρωστου και βιώσιμου δικτύου δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την ελληνική επικράτεια ως το 2015, οπότε θα ανοίξει η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη. Στους χώρους της Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και ημερίδες. Όλες οι εν λόγω εκδηλώσεις μεταδίδονται μέσω live streaming. Διοργανώνονται, επίσης, δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα πληροφορικής από το 1998 και μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 5.000 άτομα. Παράλληλα, γίνονται «μαθήματα» αναζήτησης εργασίας και σύνταξης βιογραφικού σημειώματος, καθώς και μαθήματα ρομποτικής για παιδιά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις αρχές Μαρτίου, μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου της Βέροιας έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, παίρνοντας μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τον αρχιτέκτονα, γλύπτη, ζωγράφο και καλλιτέχνη, καθηγητή Ευθύμιο Βαρλάμη, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστρία. Συζήτησαν μαζί του για δύο ώρες σε μια ατμόσφαιρα άκρως φιλική και ιδιαίτερα συναισθηματική.

Η απαρίθμηση των επιτευγμάτων, των τεχνολογικών εξελίξεων, των ποικίλων δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης μοιάζει ατελείωτη και αποδεικνύει ότι ακόμη και σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, υπάρχουν τρόποι ώστε οι δημόσιες βιβλιοθήκες όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αποτελέσουν σημείο αναφοράς τουλάχιστον για την κοινότητα, στην οποία βρίσκονται.

http://pacific.jour.auth.gr/emmeis/?p=5155

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου