γράφει ο Νίκος Μερτέκης
Η είδηση πέρασε από τα «ψιλά» των εφημερίδων και είναι πολύ σημαντική, καθώς αλλάζει πολλά δεδομένα όσον αφορά την ευθύνη οδηγού και συνοδηγού σε ένα ατύχημα.
Με αφορμή ένα Τροχαίο στην Κρήτη, που προκάλεσε οδηγός σε κατάσταση μέθης και από το οποίο σκοτώθηκε ο συνοδηγός του οχήματος, ο Άρειος Πάγος πήρε την απόφαση-καταπέλτη της συνυπευθυνότητας του συνοδηγού!
Το σκεπτικό είναι ότι, ο συνοδηγός, γνωρίζοντας ότι ο οδηγός δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει λόγω χρήσης αλκοόλ, δεν θα έπρεπε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και πολύ περισσότερο δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στον μεθυσμένο πολίτη να οδηγήσει.
Μάλιστα η απόφαση καταπέλτης του Αρείου Πάγου αποδίδει υπαιτιότητα 30% σε συνοδηγό και έτσι στην συγκεκριμένη περίπτωση οι συγγενείς του θύματος –σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο- θα λάβουν αποζημίωση κατά 30% μικρότερη λόγω συνυπαιτιότητας.
Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνον οικονομικό το θέμα, αν και εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, πως εδώ ευνοούνται οι ασφαλιστικές, αλλά δεν ισχύει. Οι οδηγοί που συλλαμβάνονται μεθυσμένοι είναι ακάλυπτοι από την ασφαλιστική τους εταιρεία, η οποία υποχρεούται να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες και να απαιτήσει εν συνεχεία το καταβαλλόμενο ποσό της αποζημίωσης από τον μεθυσμένο οδηγό…
Είναι καθαρά θέμα φιλοσοφίας και νοοτροπίας.
Προσωπικά, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, καθώς δεν μπορεί μια παρέα να επιβιβάζεται σε ένα ΙΧ μεθυσμένη και ο οδηγός να φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για ότι συμβεί… Φυσικά, κάποιος θα πρέπει να είναι ξεμέθυστος και να αναλάβει εκείνος την οδήγηση, όντας νηφάλιος, προκειμένου να γυρίσουν όλοι ασφαλείς στο σπίτι τους.
Την φιλοσοφία αυτή και την νοοτροπία, θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να την υιοθετήσουμε και να την επικοινωνήσουμε στο περιβάλλον μας, το οικογενειακό, το επαγγελματικό, το φιλικό, κ.ο.κ.
Διαφορετικά, ανθρώπινες ζωές θα φεύγουν εντελώς άδικα…
Συμπερασματικά, η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Πρέπει να ανοίξουμε και άλλα θέματα για την οδική ασφάλεια, μέσα από μια διαβούλευση. Σήμερα στα αυτοκίνητα έχουν γίνει επαναστατικές αλλαγές σε τεχνολογίες ασφαλείας (ακόμη και αλκοτέστ που δεν εκκινεί το αυτοκίνητο, εάν ο οδηγός φυσήξει και έχει πάνω από 0,25 χιλιοστά του γρ. ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα υπάρχει) και ο Κ.Ο.Κ. έχει μείνει στις προδιαγραφές της δεκαετίας του 1970…
http://www.caranddriver.gr/article.asp?catid=33069&subid=2&pubid=7399415
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου